16 Mart 2014 Pazar

Entity Framework'e Giriş

   Merhaba arkadaşlar,

   Birlikte geçireceğimiz 10 haftalık süreçte sizlere Entity Framework yani Varlık Yapıları hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bu süreç boyunca, Entity Framework'ün temel seviyesinden başlayarak ileri düzey seviyedeki konuları inceleyecek, bilgi kütüphanemizi genişletmek için çaba harcayacağız.

   Bu haftaki yazımda kısaca Entity Framework yapısından, sağladığı kolaylıklardan bahsedeceğim. Entity Framework nedir? sorusunu yanıtlamadan önce ORM (Object Relation Mapping ) nedir? sorusunun cevabını aramakla işe başlayalım.

   ORM, ilişkisel veritabanları yönetim sistemleri (Relational Database Management Systems) ile nesne yönelimli programlama (Object Oriented Programming) arasında bir köprü görevi yapan ve veritabanımızda bulunan veriyi yönetmemizi sağlayan bir modelleme tekniğidir. Bu tekniği kullanan araçlara da ORM araçları adı verilir.

   ORM nedir? sorusunun cevapladıktan sonra Entity Framework yapısını açıklayabiliriz. Entity Framework .NET platformunu için geliştirilmiş bir ORM aracıdır. İlk kez .NET 3.5 ve Visual Studio 2008 ile birlikte 2008'in Ağustos ayında piyasaya çıkmıştır. ORM'nin açıklamasından da anlaşılacağı gibi Entity Framework veritabanımızdaki tabloları nesnelere çevirerek uzun ve anlaşılması zor SQL kodları yazmak yerine oluşturulan bu nesneler üzerinden işlemleri yapmamızı sağlar.

   Entity Framework'ün sağladığı kolaylılardan kısaca bahsedecek olursak;

  • Database performansını artırır. EDM (gelecek haftalarda bahsedeceğim.) databasedeki değişiklere bağlı olarak güncellenir. Bu sayede program sürekli databasedeki tablolara ulaşmak yerine EDM üzerinden işlemleri yapacak, bu sayede daha hızlı işlemler gerçekleştirebileceğiz.
  • Entity Framework CRUD (Create, Read, Update, Delete ) işlemlerini gerçekleştirebilir. Bu sayede uzun ve zahmet gerektiren SQL kodları yazmaktan kurtulabiliriz.
  • Entity Framework  Microsoft SQL Sever başta olmak üzere Oracle ürünü olan MySQL de kullanabilir. Fakat işlemlerimizi LinQ (ilerki haftalarda bahsedeceğim bir başka konu.) teknolojisi kullanarak yapacaksak MS SQL Server kullanmak zorundayız.
  • Database'in sıkıntılı konularından olan "1 to 1", "many to many", "many to 1" ilişkileri kolaylıkla yönetmemizi sağlar.
  • İlişkiler(relationships) ile entityler arasında kalıtım(inheritance) yapma imkanı sağlar.
 
   Entity Framework konusunda ilerleyen haftalarda neler bahsedeceğiz şimdi onları görelim.

  1. Entity Framework Projesi ve Data Model Oluşturma
  2. Ekleme, Silme, Güncelleme (Add, Delete, Update) İşlemleri
  3. LinQ nedir?
  4. LinQ ile Veritabanı İşlemleri
  5. Lazy Loading
  6. Entity Framework Kalıtım (Inheritance)
  7. Entity Framework ile Stored Procedure
  8. POCO (Plain and Old CLR Object)
  9. Bugüne Kadar Geçen Süreç Değerlendirmesi ve Sonuç
   Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

   Referanslar


 

      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder